فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات روانشناسی بالینی
پیاپی 3 (تابستان 1390)

  • بهای روی جلد: 18,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/06/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فرشته بخشیان، عباس ابوالقاسمی، محمد نریمانی صفحه 1

    هدف پژوهش حاضر مقایسه ارزیابی شناختی و راهبردهای کنترل فکر در بیماران مبتلا به PTSD و افراد بهنجار است. این پژوهش مطالعه مورد شاهدی است. نمونه این پژوهش 40 بیمار مبتلا به PTSD و 40 فرد بهنجار ساکن در استان های مازندران و تهران بودند که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه تشخیصی جامع بین المللی، مقیاس شناخت های پس از آسیب، پرسشنامه راهبرد های کنترل فکر و مقیاس ضربه رویداد استفاده شد. نتایج تحلیل واریانس چند متغیری نشان داد که ارزیابی شناختی مختل و استفاده از راهبرد های کنترل فکر ناکارآمد در افراد مبتلا به PTSD نسبت به افراد بهنجار به طور معناداری بیشتر است. نتایج تحلیل رگرسیون چند متغیری نشان داد که ارزیابی شناختی و راهبرد های کنترل فکر 77 درصد از واریانس علایم PTSD را در افراد مبتلا به این اختلال تبیین می کنند. این نتایج بیان می کند که راهبردهای کنترل فکر و ارزیابی شناختی با علایم PTSD مرتبط هستند. همچنین این یافته ها با مدل فراشناختی ولز در موردPTSD همسان است.

    کلیدواژگان: ارزیابی شناختی، راهبرد های کنترل فکر، PTSD
  • سمیه زادهوش، حمید طاهر نشاط دوست، فرشته حقیقت، سید کاظم رسول زاده طباطبایی، مهرداد کلانتری صفحه 21

    پژوهش حاضر به منظور بررسی اثربخشی گروه درمانی شناختی- رفتاری، بر رضایت زناشویی بانوان انجام پذیرفت. نمونه پژوهش شامل 22 نفر از بانوان مراجعه کننده به کلینیک های شهر تهران بود که به شیوه در دسترس، انتخاب و بطور تصادفی در گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایش 8 جلسه درمان شناختی- رفتاری با جهت گیری مذهبی دریافت کرد و گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. ابزارهای به کار رفته در این پژوهش عبارت بودند از پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ و پرسشنامه نگرش مذهبی، که هر دو از روایی و پایایی بالایی برخوردار بودند.
    نتایج حاصل از تحلیل کوواریانس نشان داد گروهی که تحت درمان شناختی- رفتاری با جهت گیری مذهبی قرار گرفتند در مقایسه با گروه کنترل به طور معناداری (0001/0>P) نمرات بالاتری را در پس آزمون در نمرات رضایت زناشویی گزارش کردند. نتیجه پژوهش حاضر علاوه بر این که موید تحقیقات قبلی مبنی بر اثرگذاری درمان شناختی- رفتاری و راهبردهای مذهبی در درمان می باشد، راهکار جدیدی را برای درمان مناسب اختلافات زناشویی ارائه می دهد.

    کلیدواژگان: گروه درمانی، درمان شناختی، رفتاری، جهت گیری مذهبی، نگرش مذهبی، رضایت زناشویی
  • یونس پرواز، سهیلا پرواز، خوبانه جهانبازنژاد صفحه 61
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین حمله های میگرن و بیماری های روانی بود. منظور از بیماری های روانی آن دسته از اختلالاتی است که به وسیله آزمون MMPI اندازه گیری می شود و میگرن به سردردهای ضربان دار دوره ای و یک طرفه اطلاق شود. فرضیه مورد پژوهش عبارت بود از اینکه: اختلالات روانی که به وسیله آزمون MMPI اندازه گیری می شود در افراد مبتلا به میگرن نسبت به جمعیت عادی بیشتر است. به منظور بررسی فرضیه تحقیق، نمونه ای به حجم 66 نفر از افرادی که در کلینیک ها و مراکز مغز و اعصاب تهران توسط متخصصان مغز و اعصاب به عنوان افراد مبتلا به میگرن تشخیص داده شده بودند به طور نمونه گیری دردسترس از روی پرونده های پزشکی آنان انتخاب شدند و با 66 نفر از افراد غیر میگرنی مورد مقایسه قرار گرفت. ابزار سنجش عبارت بود از آزمون MMPI و یک پرسشنامه محقق ساخته، دیگر، مربوط به تاریخچه سردرد میگرن برای افراد مبتلا به میگرن. تجزیه و تحلیل داده ها بوسیله آزمون MANOVA)) انجام گرفت. نتایج نشان داد که فرضیه تحقیق مورد تایید است و افراد مبتلا به میگرن در مقایسه با افراد عادی به اختلالاتی که به وسیله آزمون MMPI اندازه گیری می شود، گرایش بیشتری دارند. این اختلالات عبارت بودند از: افسردگی (D)، هیستری (HY)، انحراف روانی اجتماعی (Pd)، پارانویا (Pa)، پسیکاستنی (Pt)، اسکیزوفرنی (Sc)، هیپومانی (Ma) و هیستری (Hs). بدین معنی که بین گروه های مورد مقایسه در ابتلاء به این اختلالات تفاوت های معناداری نشان دادند. در کل نتایج همسو با پژوهش های پیشین از تفاوت های معنادار بین دو گروه حمایت می کند.
    کلیدواژگان: مدیریت استرس مادران، پرخاشگری، کودکان پیش از دبستان
  • ریحانه درگاهیان، شهرام محمدخانی، جعفر حسنی، جمال شمس صفحه 81

    درمان فراشناختی رویکرد نو ظهوری است که به جای تمرکز بر محتوای تفکر بیمار بر کاهش فرآیندهای شناختی غیرمفید و تسهیل پردازش فراشناختی تاکید می کند. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان فراشناختی برکاهش باورهای فراشناختی، نشخوار فکری و علایم افسردگی انجام شده است.
    پژوهش حاضر از نوع طرح های تک آزمودنی چند خط پایه ی همراه با کنترل بود. دو مورد بیمار زن مبتلا به افسردگی اساسی براساس مصاحبه تشخیصی مبتنی بر DSM-IV انتخاب شدند. یکی از بیماران فقط درمان دارویی و بیمار دیگر علاوه بر درمان دارویی طی 8 جلسه 45 دقیقه ای برنامه ی درمانی فراشناختی را نیز دریافت کرد. هر دو آزمودنی در مرحله پیش از درمان (خط پایه) و بعد از پایان درمان (پس آزمون) مقیاس های اختلال افسردگی اساسی (MDD-S)، نسخه دوم افسردگی بک (BDI-II)، سبک پاسخ نشخوارینولن- هیکسما و مورو (RRS) و پرسش نامه فراشناخت های ولز و کاترایتهاتن (MCQ-30) را تکمیل نمودند. علاوه براین بیمار تحت درمان فراشناختی، مقیاس افسردگی MDD-S و مقیاس سندرم شناختی- توجهی را در طی جلسات درمانی تکمیل نمود.
    نتایج نشان داد که نمره بیمار تحت درمان فراشناختی در مقیاس افسردگی بک، از 35 در مرحله ی پیش از مداخله به 6 در مرحله پس از مداخله و پیگیری کاهش یافت، در حالی که نمره بیمار کنترل از 23 به 5 در پس آزمون و32 در مرحله ی پیگیری تغییر یافت. هم چنین نمره بیمار تحت درمان فراشناختی در مقیاس تجدید نظر شده افسردگی اساسی (MDD-S)، سبک پاسخ نشخواری، توجه معطوف به خود و فراشناخت ها کاهش معناداری نشان داد. در حالی که نمرات این مقیاس ها در بیمار تحت درمان دارویی تغییرات معناداری مبنی بر بهبودی را نشان نداد.
    درمان فراشناختی با کاهش میزان نشخوار فکری، توجه معطوف به خود، باورهای فراشناختی منفی و مثبت در کاهش علایم افسردگی اساسی موثر است و تغییرات درمانی ایجاد شده در پیگیری دوماهه پایدار باقی می ماند.

    کلیدواژگان: افسردگی اساسی، نشخوار فکری، باورهای فراشناختی، توجه معطوف به خود و درمان فراشناختی
  • مژگان نیکنام، عباسعلی اللهیاری، کاظم رسول زاده طباطبایی، الهه حجازی صفحه 105

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثر بخشی درمانگری به شیوه تنیدگی زدایی بر تنیدگی ادراک شده با توجه به سبک های هویت می باشد.
    از بین دانشجویان مونث دوره کارشناسی پس از تعیین نوع سبک هویت 67 نفرکه دارای سبک های هویت هنجاری و سردرگم/ اجتنابی بودند به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گروه گنترل گمارده شدند.
    گروه آزمایشی در12 جلسه یک ساعت ونیمه تحت درمان و پس از یک دوره سه ماهه مجددا موردپیگیری قرار گرفتند. گروه کنترل هیچگونه درمانی دریافت نکرد.
    نتایج تحلیل نشان داد که تنیدگی ادراک شده گروه آزمایش بطور معناداری نسبت به گروه گواه کاهش یافته است. همچنین یافته ها در مورد سبک های هویت نمایانگر این بود که بر تنیدگی تاثیر داشته است اما سبک های هویت نتوانسته اند تاثیر معناداری در اثر بخشی آموزش تنیدگی زدایی بر تنیدگی ایجاد کند. پیگیری وضعیت افراد نشان دهنده پایداری تغییرات ایجاد شده است.
    ارزیابی و تفسیر رویدادها در تعیین میزان تنیدگی نقش مهمی دارند و روش درمانگری به شیوه آموزش تنیدگی زدایی با تاکید بر تغییرات شیوه هایی که درآن فرد «خود» را مورد خطاب قرارمی دهد بر تنیدگی موثر است همچنین هویت نیز به عنوان معیاری نسبتا پایدار از یگانگی خود بر تنیدگی تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: درمانگری به شیوه تنیدگی زدایی، تنیدگی ادراک شده، سبک های هویت
  • مسعوده هنریان سید جلال یونسی صفحه 125
    هدف پژوهش حاضر بررسی علل و عوامل موثر بر طلاق در میان زوجین مراجعه کننده به دادگاه های خانواده در شهر تهران می باشد. روش پژوهش از نوع توصیفی و تحلیلی است که در آن به مطالعه عوامل درگیر در موضوع طلاق در زوجین تهرانی پرداخته می شود. ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته ای است که شامل اطلاعات جمعیت شناختی و 16 سوال با توجه به مشکلات شایع بین همسران است و با روش 4 امتیازی لیکرت نمره گذاری شده است و دارای اعتباری برابر با 7/0= است. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون خی دو و آزمون فریدمن استفاده شد. نتایج نشان داد که بیشترین تعداد متقاضیان دارای سن بین 20 تا 30، در پنج سال اول زندگی زناشویی و دارای تحصیلات دیپلم بودند. همچنین عامل عدم مهارت های ارتباطی نسبت به سایر علل طلاق از رتبه بالاتری برخوردار بود.
|
  • F. Bakhshian ), A. Abolghasemi , M. Narimani Page 1

    The purpose of the present research was to compare thought control strategies and cognitive appraisal of patients with Posttraumatic stress disorder. This research is a case-control study. The research sample consisted of 40 patients with PTSD and 40 normal persons which were selected by available sampling. To collect the data، Composite International Diagnostic Interview، Posttraumatic Cognitions Inventory، Thought Control Questionnaire and The Impact of Event Scale-Revised were used. The MANOVA results showed that dysfunctional cognitive appraisal and use of inefficient thought control strategies in patients with PTSD is significantly greater than normal person. The results of multiple regressions also showed cognitive appraisal and thought control strategies percent 77 had significant contribute in prediction symptoms in patients with PTSD. The results suggested that thought control strategies and cognitive appraisal are related to PTSD symptoms. Also، the findings are consistent with Wells’ meta-cognitive model of PTSD.

    Keywords: cognition appraisal, thought control strategies, PTSD
  • S. Zadhoosh, H. Taher Neshatdoost, F. Haghighat, K. Rasolzadeh Tabatabaie, M. Kalantari Page 21

    The present study was an attempt to investigate the impacts of behavioral-cognitive therapy group with religious oriented on the woman of marital satisfaction. The participants were 22 wives attending to clinics in Tehran. They were selected trough convenient sampling and divided into control and experimental groups randomly. The experimental group received an 8- session- treatment but control group received no treatment. Therfore 22 woment who refered to psychologyical clinics in Tehran were selected by onhand sampling and randomly divided in to one experimental and one control group. the experimental group received 8 sessions of CBT techniques with religious oriented. The control group receve no intervention. The questionares were consisted of the enrich marital satisfaction inventory، and the attitud religous inventory. The result of analysis of covariance showed that experimental group was significantly more effective than control group in increasing the marital satisfaction (p<0/0001(. The results of the present study verify the results of the previous related studies. Moreover، new guidelines for appropriate treatment of difference between the couples are also provided.

    Keywords: group therapy, behavioral, cognitive, religious oriented, marital satisfaction attitude religious
  • L. Rasoli ), A. Borjali Page 43
    Ms is the most common chronic disease of the central nervous system. Unpredictable nature of the symptoms and the involvement in the young age creates many patients with mental disorders which include the high anxiety and low self-esteem. This study was conducted with the aim to determine the effect of group logo therapy on reducing anxiety and increasing self- esteem in patients with MS.
    Method
    This is quasi-experimental study of sampling methods available. The samples were randomly placed in test and control groups. The experimental group attended 10 sessions of logotherapy. collection tools included Cooper Smite self esteem inventory and self rating anxiety scale. Data was analyzed using t-test and covariance
    Results
    In this study، 20 subjects (10 controls and 10 experiments) attended. The average of anxiety and self-esteem before the intervention showed no significant difference. But after the intervention (in the post -test and follow-up) differences between test and control groups in mean anxiety and self- esteem were significant (p<0/05).
    Conclusion
    Considering the effectiveness of this method it can be said that a group logotherapy is effective reducing anxiety، increasing self –esteem of patients with MS. So the use of this therapy in other patients is recommended.
    Keywords: group logo therapy, anxiety, self esteem, MS (multiple sclerosis
  • Y.Parvaz ), S.Parvaz ), Kh.Jahanbaznejad ) Page 61
    Aim of this study was to investigate the relationship between migraine attacks and mental disorders. mental disorders is that disorders which assessed by Minnesota multiphasic personality inventory (MMPI)، and migrain predicated to transient ischemic attacks. The investigation hypothesis was: tendency to mental disorders assessed by MMPI in migraine patients is mor than normal population. for testing hypothesis 66 persons diagnosed as migraine patient selected on medicine dosiers and compared with 66 sound person. in this study MMPI and a qustionaire related to history of migraine administered and Multivariate Analysis Of Variance (MANOVA) is used for analysis of data. results confirmed our hypothesis. migraine patients had mor tendency to mental disorders in comparative with sound persons. thisdisorders were depression،hysteria،psychopath،paranoia،psychasthenia،chizophrenia،hypomania and hypochondria. totally results similar to former studies supported our hypothesis and this differences are significant in statistical viewpoint.
    Keywords: Stress management, Aggression, Preschool children
  • R. Dargahiyan ), Sh. Mohammad Khani , J. Hassani , J. Shams Page 81

    Metacognitive Therapy (MCT) is a new and emerging approach that focuses on reducing unhelpful cognitive processes and facilitating metacognitive styles of processing. The aim of this study was to investigate the efficacy of metacognitive therapy on improving of metacognitive beliefs، rumination، and depression symptoms of major depressive patient. In a single case experiment with multiple baseline design a woman suffering from MDD were treated with eighth weekly sessions of MCT and antidepressant medications. Second woman with the same diagnostic a control case only received antidepressant medications. Instruments used in this research were included MDD-S، Metacognitive beliefs، (MCQ)، Ruminative style (RRS)، and Beck Depression Inventory (BDI-II). Results indicated that metacognitive treatment result in improvement of subject''s scores in Beck depression scale that reduced from 35 to 6 in posttest and 2 months follow up. The scores of scales of CAS and MDD-S showed remarkable reduction. But the control case who recived only antidepressant medications didn''t show any significant changes in decrease of symptoms in follow up.

    Keywords: Depression, Metacognitive beliefs, Rumination, self, focused attention, metacognitive therapy
  • M. Nicknam ), K. Rasolzadeh Tabatabai , A. Allahyari Page 105

    The purpose of this experiment was to study the effect of stress inoculation training on perceived stress in different identity style. Participates from simple random samplings were chosen and identity style questionnaires were performed. Entrance criteria for participant include: Female، undergraduate students in educational courses، having psychological and physical health by self-report. 54 subjects were divided by random assignment into 2 subject groups on the basis of their identity style (normative، diffuse/avoidant). In the next stage perceived stress questionnaires were performed. Then treatment. In the post test we perceived stress questionnaires was applied. The results indicated. That stress inoculation training can decrease perceived stress، and explanations and evaluations of events in mind are important in stress. Changing on the basis of self instruction can affect on perceived stress.

    Keywords: Stress inoculation training, Perceived stress, Identity styles
  • M. Honarian , J. Younesi Page 125
    The purpose of current research was to study of reasons and effective factors of divorce among couples referring to the family courts in Tehran. Research method was descriptive and analytical in which the involving factors in subject of divorce were studied. The research tool was a researcher-made questionnaire including demographic information and 16 questions concerning the common problems of the couples. It had been scored on a four-level Likert format and Cronbach''s Alfa was found to be 0/70. The data was analyzed through using a Freedman analysis. The results indicated that the most number of the participants had 20 to 30 years old، high school diploma and had passed 5 years of their common life. Also the lack of Communicative Skills had higher rank in comparison with the other reasons.
    Keywords: couples, effective factors of divorce, family courts, lack of communicative skills